Осветление за Зеленчуци
Зеленчуци - Разсад
Домат, сладък пипер, краставици и патладжан, са култури с високо до много високо светлинно изискване. При производство на разсад и използване на изкуствена светлина се наблюдават следните резултати:
- Необходимото време за удвояване на съдържанието на сухо вещество при кълнове на домати, краставици и сладък пипер, е съкратено значително между средата на Ноември до средата на Февруари (за холандски условия).
- Най-голямото намаление възниква през декември: 20% увеличение на сухо вещество, при използване на интензитет на светлината 50μmol m-² s-¹, при 10 часа допълнително осветление в парниците.
- Увеличаване на сухото вещество с 12% , при използване на интензитет на светлината 25μmol m-² s-¹, при 10 часа допълнително осветление в парниците.
- По време на производство на разсад, се изисква светлинна енергия от 25-32 μmol m-² s-¹, . Тези нива не са оптимални и за някои растения стойностите са по-големи. Периодите на осветление варират за отделни култури.
Зеленчуци - Производство
Четири важни последици за производството от допълнителното светлинно стимулиране:
Колкото е по-висока интензивността на допълнителна светлина, по-ранен първи добив.
В канадския проект:
- Засаждане на 23 Октомври,
- Първа продукция е реализирана на 10, 13, 23, 29, Декември,
- Спрямо допълнителна светлина интензивност, съответно 300, 200, 100, 0 μmol mˉ² sˉ¹
Математическа връзка: Светлина – Продукция. Спрямо краставица: Ефекта на осветлението върху производството може да се изчисли като се знае, че средно 60% светлина достига до растенията :
Научно е доказано , че 4,6 gr. на MJ mˉ² или от PAR ( 1 gr. на mol mˉ² ) суха маса, се транспортират до плодовете. През зимата, при 20 часа допълнително осветление със светлинна интензивност от 150 μmol mˉ² sˉ¹, ще доведе до допълнително светлина сума 10,8 mol mˉ² dˉ¹. Тази светлинна сума съответства на допълнително производство в суха маса, както е посочено:
0,6 х 10,8 mol mˉ² dˉ¹ х 1 gr. = 6,5 gr. mˉ².
Средна стойност на съдържанието на суха материя в плодовете е 3,5% . Тогава води до допълнително произведена маса в плода ежедневно от 168 gr:
6,5 gr. / 0,035 = 186 gr. mˉ² dˉ¹,
На седмична база , допълнително произведената продукция е 1302 gr:
7 х 186 gr. = 1302 gr. mˉ² week-¹.
Интензивността на светлината значително определя качеството на плодовете (Lin et al., 1996). Проект във Ванкувър, Канада. Съотношението на качеството на продукцията, отглеждани съответно при пълна светлина (100%) и намалена светлина на (31%), е съответно 8,5 към 1. Червената светлина стимулира поддържане на качеството. Затова, осветление с лампи HPS има положителен ефект. В допълнение, плодове, отглеждани в близост до върха на растението имат по-добри качества от тези, отглеждани в близост до базата /на сянка/. Разликите в поддържане на качеството са свързани със съдържанието на хлорофил в кората на плодовете.
По време на производство на домати са определени дължини на периоди на осветление за стимулиране на растежа, както следва: – фото период, от 20 , 18, 16, 14 и 10 часа (Turcotte и др., 1988).
- Използване на 20-часа фото период в сравнение с резултати при използване 14 или 16-часов фото период. – Растенията произвеждат още два допълнителни плода, в началото на реколтата.
- Използване на 18-часов фото период в сравнение с резултати при използване 14 или 16-часов фото период. – Растенията произвеждат малко по-малко от един плод в началото на периода на реколта. Заключението е, че оптималния фото период е някъде между 18 и 20 часа (Turcotte и др., 1988).
- Ранното узряване е тясно свързан със светлината сума (Schapendonk и др., 1984).
Ефект за някои зеленчукови култури от допълнително светлинно стимулиране:
Светлинен ефект на допълнителната светлина върху производство на краставици:
- При температура 22º и дневна светлина добив към 1 март – 0,90kg/m2 и към 29 март –4,59kg/m2
- При температура 22º и 18часа фотопериод добив към 1 март – 2,10kg/m2 и към 29 март –5,80kg/m2
- При температура 22º и 24часа фотопериод добив към 1 март –2,10kg/m2 и към 29 март –6,00kg/m2
- За патладжан е необходимо осветление с висока интензивност, около 150 μmol m-² s-¹. Тази светлинна интензивност се подържа не повече от 20 часа фотопериод за да се избегне хлороза и листни щети.
- Осветлението по време на производство на разсад дава предимство в сравнение с не осветени растения.
- Аборт на цветни пъпки значително намалява: През периода от 6 Февруари до 20 Март, при осветени растения аборт само 35% , вместо 60% аборт при не осветени.
Публикация на (Both et al., 1999; Albright et al., 2000).
- Чрез предоставяне на фиксирана светлинна сума от 17 mol m-² d-¹, продукция с тегло от 150 гр./бр. може да бъде събрана на 5-та седмица след засяване .
- При използване на 20,0 часа фото период и интензитет на светлината от 125 μmol m-² s-¹, производството се е увеличило до 7 – 8 пъти в сравнение с не осветени контролни култури.