Зеленчуци - Разсад

Домат, сладък пипер, краставици и патладжан, са култури с високо до много високо светлинно изискване. При производство на разсад и използване на изкуствена светлина се наблюдават следните резултати:

  • Необходимото време за удвояване на съдържанието на сухо вещество при кълнове на домати, краставици и сладък пипер,  е съкратено значително между средата на Ноември до средата на Февруари (за холандски условия).
  • Най-голямото намаление възниква през декември: 20% увеличение на сухо вещество, при използване на  интензитет на светлината 50μmol m-² s-¹, при 10 часа допълнително осветление в парниците.
  • Увеличаване на сухото вещество с 12% , при използване на интензитет на светлината 25μmol m-² s-¹,  при 10 часа допълнително осветление в парниците.
  • По време на производство на разсад, се изисква светлинна енергия от 25-32 μmol m-² s-¹, . Тези нива не са оптимални и за някои растения стойностите са по-големи. Периодите на осветление варират за отделни култури.

Зеленчуци - Производство

Четири важни последици за производството от допълнителното светлинно стимулиране:

Ефект за някои зеленчукови култури от допълнително светлинно стимулиране:

Close Menu