Въведение

        Изкуственото осветление в оранжериите е мощен фактор за растежа на зеленчуците и цветята. Осветлението в оранжерии не е самоцел, а целенасочена дейност за постигане на интегрирано управление на растежни фактори като: Светлина, Въглероден диоксид / CO2 /, Температура на въздуха / Ta /, Температура на почвата / Ts /, Влажност / RH /, Вода / H2O /, Тор / хранителен състав /. Цялостното управление на факторите на растеж дава възможност за ефективно оптимизиране на оранжерийното производство и постигане на високи производствени резултати.  Изкуственото осветлението в оранжерии има много положителни ефекти върху разсад и производство на продукти:

  • По -добро качество, коренова система, по -големи и стабилни листа.
  • По -големи цветове и по -добро разклоняване.
  • По -малък шанс за аборт на пъпките.
  • Подобрява конкурентната позиция на пазара. Повишен добив (тегло и обем)

       При зеленчуци – Опитът показва, че при използване на парниково осветление се получават двойно повече продукция. На посочените графики може да видите връзка между -месец , осветеност , количество продукция. На първата графика е посочено производство на краставици по месеци а на втората производство на домати по поредна седмица от годината.

 

        При цветя – При отглеждане на сортове „Frisco“, „Sacha“, „First Red“, „Madelon“, „Sonia“ и „Charmilla“ е установено, че броят на стъблата на квадратен метър се увеличава със 71-136%, а тегло на отглежданите растения – със 100 – 133%, в сравнение с неосветените култури.  Разширени възможности за целогодишно производство. Повишена устойчивост срещу гъбички. По -малко проблеми с Pythium, Rhizoctonia, Botrytis, ръжда, мухъл и др. Намалено време за производство.

        Високите темпове на растеж могат да доведат до значително намаляване на времето за производство (с няколко седмици).  Значително съкратено време за образуване на цветя, цъфтеж и производство на плодове.

Close Menu